Att köpa folkrace-bilar

Att köpa folkrace-bilar Posted on januari 6, 2019

Ett av de nordiska fenomenen inom racing för det vanliga folket som du och jag, kan nämnas som folkrace. Folkrace är en motorsport för gemene man som inte har råd att ge sig iväg till Formel 1 eller åka på Sweden Rally. Men det är också ett sätt att köra med vanliga vrålåk som inte kostar så mycket. Folkrace är nämligen en sport där gamla bilar används och slits ut tills de inte orkar en meter längre. Men till åskådarnas stora förtjusning är bilarna till försäljning direkt när loppen är avslutade. Summan? Runt 8000 kronor. För den händige mekaren som vet hur man rustar upp rosthögen, är det här alltså ett himla bra klipp. Har man tur kan man sedan värdera bilen och tjäna en hacka vid försäljningen. En smart affärsidé som faller många i smaken.

Folkracingens historia

Den folkliga motorsporten folkrace är drygt 40 år gammal. Den började ta fart i Finland som ett sätt för vanliga människor att njuta av snabbåkande bilar. Nästan samma år kom sporten till Sverige och blev också populär i vårt grannland Norge. Idag finns det 130 folkracebanor i Sverige, och de största evenemangen sker i Vimmerby och Motala.

Bilarna och anbuden

Bilarna som förekommer i folkrace är vanliga, gamla skorvar som är färdiga för dödsbädden. Därav kommer också namnet folkracedöden, eftersom bilarna blir så illa tilltygade under loppets gång att det är svårt att få igång dem igen. Det tycks emellertid inte vara något problem för intresserade åskådare som står på tur att köpa bilarna efter tävlingen. Även andra motorsportintresserade tycks njuta av folkrace.

Så går budgivningen till

Alla närvarande har rätt att lämna ett anbud på bilarna fram tills en kvart efter avslutning. Det pågår således en slags “skrothögsauktion” där bäste man tar hem vinsten. Hur vederbörande får hem bilen är dock en annan femma, men ett bilsläp skulle sitta fint, kan man tro. Priset på bilarna brukar uppgå till ca 8000 kronor samt ytterligare ett par hundra kronor som tillfaller arrangören i administrativ avgift.

De 8000 kronorna kan emellertid minska eftersom ett utrop pågår efter lagda anbud. Har man tur kan man få bilen till en lägre summa, men det är inte säkert. Även en högre kan förekomma. En lottdragning tar vid och anbuden säkerställs. Allt som ingått i tävlingen, det vill säga bilens totala utrustning och liknande, säljes dock separat och behöver inte ingå i priset. Därmed försöker de tävlande hålla ned kostnaderna så mycket som möjligt för att inte överstiga anbuden som ofta ligger runt 8000 kronor. Annars går man ju back.

Anledningen till att man infört ett tak för bilarnas pris, är att man vill bevara sporten som en folklig sport där de flesta har råd att både delta och köpa bilarna. Det är liksom det som är själva vitsen med folkrace.

magnetism