Ny tävling i motorsport för kvinnor

Ny tävling i motorsport för kvinnor Posted on oktober 1, 2018

Det spelar ingen roll om man har bensinen i blodet och älskar racing eller om man knappt vet på vilken sida gasen och bromsen sitter och inte ens har ett körkort. Alla människor kan lära sig att gilla och uppskatta lite trevlig racing någon gång ibland och det finns verkligen en uppsjö av olika former av racing runt omkring på vår vackra planet. Bensin och dieseltrim ger energi åt bilarna. Man tävlar om att vara snabbast och först och inte endast med bil utan även med flygplan, båtar och flygplan! Låt oss nu titta lite närmare på några av alla de olika former av racing som finns i racingens värld!

Låt oss börja med att titta lite närmare på Formel 1, men med en särskild vinkel och ett speciellt fokus på kvinnorna. Det finns faktiskt inget som förbjuder kvinnor från att tävla i Formel 1 men det brukar inte vara några kvinnliga förare alls i den cirkus som kallas för Formel 1. Det har gått över 40 år sedan en kvinna tävlade i en bil i Formel 1.

Men nu så drar ett nytt försök i gång med att hitta kvinnor som vill ställa upp i den ädla tävlingen Formel 1. I ett nytt försök att finna kvinnliga förare så startar man en ny tävling i motorsport som är endast för kvinnor. Den nya tävlingen får namnet “W Series” och kan vara en väldigt god chans att ta sig in i racingens värld. Det menar den svenska STCC-föraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky i en kommentar till tv-kanalen SVT Sport.

Initiativet får ett stöd av flera av de namn inom formel 1 som är stora. En av personerna som har visat sitt stöd är David Coulthard som har vunnit GP hela 13 gånger. Även den svenska STCC-föraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky har uttryckt sig positivt och säger i en kommentar till SVT Sport att det kan vara en språngbräda in i motorsportens värld. Mikaela Åhlin-Kottulinsky menar att det kan vara en mycket god chans för yngre tjejer att ta sig in i racingens cirkus. Hon menar även att motorsporten är en sport där man kan tävla på samma villkor oberoende av vilket kön man har och hon tycker att hon själv har visat det under sommaren. Tidigare i höstas så blev hon historisk som första kvinna att vinna ett STCC-lopp.

Tanken med W series är att man ska tävla i lopp på 30 minuter på olika toppbanor runt omkring i Europa, men det finns en ambition att ta tävlingen vidare utanför Europas gränser till andra delar av välden.

I ett pressmeddelande skriver arrangören bakom W Series att W Series har ett DNA som går ut på en tydlig tro om att kvinnor och män kan tävla på lika villkor inom motorsport, men de menar även att en serie endast för kvinnor är avgörande för att få ett större deltagande bland kvinnor.

Återstår att få veta om endast kvinnor ska få positiv särbehandling. Motorsport är tämligen dyrt och kanske inte det mest naturliga att ägna sig åt i familjer som inte ens har råd med en bil.

magnetism