Vad krävs för en bra racingbana?

Vad krävs för en bra racingbana? Posted on april 15, 2019

En flygplats kan faktiskt bli en riktigt bra racingbana, det visade Skövde flygplats2015 och 2016 då man arrangerade Scandinavian Touring Car Championship och RallyX. Då hade man förberett en ny bana över flygplatsens yta som motsvarade 2100 meter. För den oinvigde i racing brukar ändå namn som Mantorp, Anderstorp och Knutstorp ringa en klocka då man talar om just racing. På frågan vad som krävs för en bra racingbana svarar nog de allra flesta insatta “Sponsorer”. För så ligger det förstås till, desto mer pengar man kan få in i bygget av en racinbana, desto mer går att förverkliga. Förutom själva banan tillkommer ju även byggnader och anläggningar runtomkring själva banan. Mindre racingbanor som uppförs under en begränsad tid, klarar sig med billigt material från ett byggvaruhus som Buildor eller kan utnyttja en redan befintlig miljö. Nedan följer några kända och okända racingbanor i världen.

Mantorp Park

I närheten av E4:an har slutet av 1969 racinglopp körts på Mantorp Park, i början främst Formel 2.

De flesta fans av racing minns ju säkert Ronnie Peterson som var hemmaförare på just denna bana och blev Sveriges mest framgångsrika Grand Prix förare. Formel 2 kördes på banan fram till slutet av 1982 därefter har det mestadels körts nordiska racingserier, bland dem STCC. Under en tävling i dragracing sattes ett publikrekord på över 34 000 personer. På Mantorp Park körs finner du mer än racing och drifting för här finns även MC körning och även Dragrace.

Pokal i form av Cowboyboots

806 km fördelat på 334 varv, och att vara först över mållinjen krävs det av vinnaren på den kända banan iTexax motor speedway/i, för att lägga händerna på tävlingens pokal som är utformad som en cowboystövel. AAA Texas 500 är för övrigt ett stockcarloop som körs på en oval bana i Texas i USA. Racingbanan ingår i Nascar-cup.

Ökänd racinbana i Tyskland

Den ökända racingbanan i Nurburgring benämns av många som ”Världens farligaste”. Kanske är det som många säger, den mest utmanande, med en av de svårare lärokurvorna för förarna att lära sig. VLN champonchip som körs på banan är uppdelat i tio deltävlingar vilka alla körs som långlopp. Nio tävlingar går under fyra timmar och den tionde går på ungefär sex timmar.

Skandinaviens längsta

Den längsta racingbanan i skandinavien byggs nu i Fällfors( i Skellefteå kommun) och invigs sommaren 2019. STCC har skrivit på för ett 10-årigt kontrakt och det glädjer nu alla motorsport fans i Norrland. Racingbanan blir med sina 4100 meter Skandinaviens längsta. Den blir även än av de nordligaste. Banan kommer erbjuda ett flertal småvägar, hangarer och fina raksträckor. Kanske sätter den sedan ribban för hur en bra racingbanan ska vara byggd. Det lär enligt ryktet att gå undan på den här banan!

magnetism