Dakarrallyt – racing utöver det vanliga

Dakarrallyt – racing utöver det vanliga Posted on oktober 28, 2017

Dakarrallyt anses av många vara en av världens tuffaste racingtävlingar. Det är ett flera veckor långt rally som ursprungligen kördes mellan Europa och Afrika men som har haft många olika tävlingssträckor och som under senare tid har förlagts till Sydamerika. Märkbart för Dakarrallyt är att det är som en slags sammanslagning av orientering i svår terräng och ultramarathon – fast för motorfordon. Det är alltså en tävling som både kräver uthållighet och en god förmåga att orientera sig liksom ett tävlingsfordon som kan hantera varierande terräng. Dakarrallyt är känt för att vara en racingtävling där endast en minoritet av de startande passerar mållinjen och dessutom är det en tävling som har krävt många liv.

Det ursprungliga rallyt

Dakarrallyt startades av Thierry Sabine från Frankrike. År 1977 tävlade han nämligen med motorcykel i ett rally mellan Elfenbenskusten och Frankrike varvid han råkade köra vilse i öknen i Libyen. Upplevelsen, som för övrigt slutade med att han blev räddad, fick honom att vilja erbjuda en liknande racingupplevelse för andra förare och det blev startskottet för det första Dakarrallyt. Tävlingen gick av stapeln vid nyår 1978 – 1979 och kallades för Paris-Dakar-rallyt just för att starten låg i Paris och målet i Senegals huvudstad Dakar.

Klasser

I den första Dakar-tävlingen tävlades det dels med motorcykel och dels med bil där båda klasserna vanns av fransmän. Motorcykeln var XT500 som kördes av Cyril Neveau medan bilen var en Range Rover där Alain Genestier var förare och Joseph Terbiaut var kartläsare. Redan året därpå stod en svensk som segrare i bilklassen då den svenske föraren Freddy Kottulinsky tog hem segern tillsammans med den tyska kartläsaren Gerd Löffelman i en Volkswagen Iltis. Sedan 1980 har det även funnits en lastbilsklass och från och med 2009 har det gått bra att tävla i rallyt med fyrhjuling. År 2017 var första året med en UTV-klass.

Dakar i Sydamerika

Afrikas oroligheter har påverkat Dakarrallyt mer än en gång där det har funnits hotbilder såsom kidnappningar, röveri, minor och terrorangrepp. För det mesta har tävlingsrutten kunnat ändras men år 2008 ställdes Dakarrallyt in för första gången någonsin, med anledning av terrorhot i Mauretanien. Efter denna händelse kom Dakarrallyt att flyttas till Sydamerika och har körts där i Chile, Argentina, Bolivia och Peru. Tävlingen tycks ha rullat på smärtfritt i dessa länder och har hållits där sedan dess.

magnetism