Isracing – en gammal sport

Isracing – en gammal sport Posted on juli 25, 2017

 

Isracing med bil innebär att ett race körs i vinterförhållanden. Till skillnad från övriga racingtävlingar så är däcken utrustade med dubbar eller stålnabbar som får vara 23 mm som längst. Racingtävlingarna körs ofta på en isbelagd bana på svenska vatten som är mellan 1 – 1,5 km lång. Tävlingarna är uppdelade i heat där ett heat innebär att åtta varv ska köras och att det som mest får vara tjugo deltagande bilar per heat. Antalet varv per heat kan kortas ner om banan är i ett dåligt skick.

Gamla anor

Faktum är att den äldsta bilracingsporten i Sverige är just isracing där den första tävlingen hölls 1905 på Mälaren. Ingen annan bilsport, vars fokus ligger på att köra snabbast, är lika gammal som denna. I SM är isracing den äldsta, nu levande bilsporten då SM-tävlingarna har körts varje år sedan 1958.

Isracing med MC

En annan typ av isracing är den som körs med motorcyklar. Den kan enkelt liknas vid speedway med den skillnaden att sporten endast kan utövas under de kalla månaderna och att däcken är utrustade med rejäla nabbar. Fyra ekipage möter varandra i varje heat, som består av fyra varv runt banan.

magnetism