Italienska långdistansrace

Italienska långdistansrace Posted on februari 2, 2018

Det finns flera klassiska långdistanstävlingar för sportvagnar runt om i världen, och två av de äldsta och mest klassiska av dessa går eller gick av stapeln i Italien: Mille Miglia och Targa Florio.

Den förstnämnda av dessa kördes för första gången år 1927. Anledningen bakom detta var att staden Brescia, som var loppets startpunkt, tidigare hade anordnat Italiens Grand Prix. Året innan hade dock denna tävling flyttats till Monza, varför man i Brescia istället anordnade Mille Miglia för första gången. Mille Miglia betyder ”tusen mil” på italienska, och namnet syftar på de 1 000 engelska mil som tävlingen sträcker sig över. Loppet går i en bana där start och målgång är i Brescia, och på vägen passerar de tävlande städer som Bologna, Rom, Pesaro och Padua. Tyvärr slutade Mille Miglias historia i tragedi, då en olycka år 1957 resulterade i 12 dödsoffer, vilket ledde till att man stängde ned tävlingen. Mille Miglia har dock återupplivats på ett sätt, då man från och med år 1982 började hålla ett historiskt race med samma namn, för bilar som är tillverkade mellan 1927 och 1957, det vill säga de tre årtionden som det ursprungliga racet var igång.

Targa Florios historia går ännu längre tillbaka än Mille Miglia, då tävlingen anordnades för första gången redan 1906. Tävlingsbanan gick på landsvägar runt Palermo, och det var detta som till slut gjorde att tävlingen lades ned – vägarna bestod av slingrande bergsvägar som ofta passerade små byar, och i takt med att bilarna blev snabbare blev riskerna till slut för stora. Man fortsatte att köra tävlingen som en nationell tävling ända fram till 1977 (innan dess hade tävlingen varit med i VM-kalendern), men en dödsolycka det året gjorde att tävlingen lades ned. Idag körs tävlingen istället i rallyform.

Om du planerar att köra till Italien för att titta på den historiska versionen av Mille Miglia eller rallyversionen av Targa Florio, vill du säkerligen anlända med stil. Det kan därför vara en bra idé att gå in på Transportstyling och kika på vilka biltillbehör som finns för just din modell. Då kommer du säkerligen att hitta både snygga och praktiska detaljer till din bil.

magnetism