Kalmar Black Street Race

Kalmar Black Street Race Posted on juni 17, 2018

En streetrace-bil gasar

Kalmar Black Street Race är ett lagligt streetrace som hålls på Franska Vägen i Kalmar stad. Det arrangeras av föreningen East Coast Car Club och år 2018 arrangerades det för tolfte gången. Eventet går vanligtvis av stapeln i början på juni varje år och de kommer deltagare från hela landet för att tävla med sina bilar. Det går att använda vilken bil som helst, men den måste gå igenom besiktningen som sker innan racet. Besiktningen är dock inte särskilt omfattande, utan det räcker att bilen har bälten och att den är hel för att den ska godkännas. En del kör med riktiga vrålåk som är trimmade och fixade i sann streetracing-anda, medan andra tar sina gamla bilar för att köra slut på dem innan det är dags för skroten.

En klassisk streetracebil

Det finns därför något för de flesta att titta på, oavsett om man är intresserad av tjänstebilar eller folkracebilar som tävlar mot varandra. Streetracing går ut på att man från stillastående ska komma i mål så snabbt som det bara går. Det är alltså full gas som gäller så fort det blir grönt ljust. I Kalmar Black Street Race kör man på Franska Vägen och den totala sträckan ligger på 201 meter. Alla förare måste bära hjälm, handskar och skor som inte kan lossna från foten för att få vara med i racet. Självklart behöver även föraren ett giltigt körkort för att få vara med och tävla. Bilarna måste även vara skattade och försäkrade. När besiktningen är klar och godkänd körs bilen in i särskilt område och där ställer man sig i kö. En funktionär vinkar sedan fram en och när man närmar sig startområdet vevas alla rutor upp och hjälm, handskar samt säkerhetsbälte måste tas på. När båda bilarna står på plats tänds först gula lampor, sedan en grön och då är det dags att gasa för fullt. Tidtagningen börjar när bilen har börjat flytta sig framåt.

En riktig folkfest

En tjej som kör bil

År 2018 har arrangörerna valt att flytta årets upplaga av Kalmar Black Street Race och istället för att gå av stapeln i juni kommer det istället hållas i september. Anledningen till det är för att många andra bilevenemang skulle hållas under samma perioder i juni. För att inte konkurrera med andra evenemang sköt man istället på racingen. Det lockas alltid stor publik till dessa evenemang, speciellt om det är fint väder. Ska du besöka Kalmar Black Street Race kan det vara en bra idé att ta med sig hörselkåpor, för ljudnivån kan bli väldigt hög. Ingången är vid kommunverkstaden och det finns mat samt dryck på plats. Blackracing är ett lagligt arrangemang som skapades för att få bort den olagliga streetracingen som tidigare kördes på gatorna. Eftersom det inte fanns något lagligt race av den typen brukade folk köra sina bilar i maxhastighet på publika vägar, vilket såklart kan leda till olyckor och personskador. Att arrangera ett årligt race som är kontrollerat är kommunernas sätt att reglera det hela på. Spänningen och adrenalinkicken är densamma oavsett om det är laglig racing eller ej, men eftersom det finns säkerhetsåtgärder på plats kan man känna sig trygg med de höga hastigheterna. Det blir så mycket roligare på det sättet.

magnetism