Roadracing – motorcykelsport med fart

Roadracing – motorcykelsport med fart Posted on februari 26, 2018

Roadracing är en fartfylld motorcykelsport som har fått sitt namn från att den ursprungligen kördes just på vägar – ”vägracing”, helt enkelt. I takt med att motorcyklarna blev starkare och starkare ökade dock hastigheten så mycket att det inte längre var säkert att köra på vanliga vägar, varför man numera kör roadracing på särskilda asfaltsbelagda tävlingsbanor, som är specialbyggda för högre säkerhet.

Det finns dock fortfarande lopp som körs på vanliga vägar i sporten, till exempel Tourist Trophy på Isle of Man. Loppet har körts ända sedan 1907, och anses vara världens äldsta landsvägslopp för motorcyklar. Faktum är att roadracing ursprungligen kallades TT, efter just detta lopp. Banan som körs under Tourist Trophy är knappt 70 kilometer lång, och har 226 kurvor längs med sin sträckning. Den har tyvärr inte varit fri från dödsoffer under sina många år.

Vissa väljer idag att särskilja den roadracing som körs på bana och den roadracing som körs på avlysta landsvägar, så som Tourist Trophy. Det finns nämligen även andra lopp i världen som sker på samma sätt, och dessa brukar då kallas för ”real roadracing”. Denna form av roadracing är mer vanligt förekommande i Irland, Storbritannien och Macao i Kina.

Det finns flera olika klasser i roadracing, som bland annat klassificeras efter motorcyklarnas storlek och deras trimningsgrad. Det förekommer allt från standardmotorcyklar till specialbyggda prototypmotorcyklar inom roadracing, vilket gör det till en bred sport som är tillgänglig för många.

Om man ägnar sig åt en sport som roadracing på fritiden, är dock en nackdel att man bidrar stort till världens utsläpp av växthusgaser. Ett sätt att stilla sitt samvete är då att köra en miljövänlig bil till vardags. Funderar man till exempel på att skaffa en tjänstebil 2018 ska man gå in och kolla på Hyundais utbud, då de har flera modeller av miljöbilar som absolut kan kompensera för de utsläpp man orsakar med sin motorcykel. Då kan man köra roadracing med lite bättre samvete, och njuta av farten i sporten.

magnetism