Truckracing – begränsade tungviktare med heta bromsar

Truckracing – begränsade tungviktare med heta bromsar Posted on februari 10, 2018

Truckracing är en racertävling med lastbilar. Tävlingsreglerna i truckracing omfattas av de gemensamma regler som finns i racing i övrigt. Skillnaden är att lastbilarna har en hastighetsbegränsning på 160 km/h och att lastbilarna är utrustade med vatten som sprutas på bromsarna för att kyla ner dem. Minimivikten på ett fordon måste vara 5500 kg. Trots att det här är en sport där det går snabbt, med stora fordon och inbromsningarna är häftiga, har den förhållandevis få skador hos racerförarna. Små kollisioner inträffar visserligen, men det är ovanligt att det blir en krock av det slaget att någon kommer till skada. Antalet varv på racingbanan i tävlingarna brukar ligga mellan 8-12 stycken. En markant skillnad från andra racingformer är att bilarna i stort sett ser likadana ut som de som kör omkring på landsvägarna. I racingsporter i övrigt, förutom möjligtvis folkrace, är bilarna ombyggda för att passa sporten i fråga. Så är det alltså inte i truckracing.

Truckracingverksamhet i Sverige

Truckracing ordnas även i Sverige av Svenska Bilsportförbundet. I internationella tävlingar är det Fédération Internationale de l’Automobile som står som arrangörer. Före 1994 fanns det två klasser i EM att tävla i, men 1994 valde man att slå ihop de här två. I Skandinavien finns det i nuläget ett enda team som tävlar i EM. Den som vill veta mer om teamen kan söka på Svensk bilsports hemsida, där de även har information om truckracing. I Frankrike och Storbritannien tävlas det även i en mindre cuper för äldre och mindre avancerade bilar. I Sverige har vi Nordic Trophy, en årlig tävling som Mantorp Trailer Trucking Festival och Elmia Lastbil i Jönköping turas om att stå värdar för. Här brukar närmare 300 deltagare från tio europeiska länder delta och det är inte bara en tävling i snabbhet, utan också en tillställning där förarna får visa upp sina lastbilar med blänkande krom och fräcka lacker. Många satsar också på interiörerna i bilarna och det kan bli mycket gardiner, snygga detaljer och krom även invändigt.

Ett bra sponsoravtal tar dig långt

I ett reportage i Åkerimagasinet berättar den pensionerade truckracingstjärnan Boije Ovebrink om sin karriär. Inte minst att han var skuldfri när han lämnade sporten bakom sig. För så ser det nämligen ut för många håll inom sporten. Det kostar mycket pengar att kunna utöva truckracing och fordon, försäkringar, underhåll på motorerna, övrig utrustning kostar mycket pengar. Det är generösa sponsoravtal som gäller om man ska klara sig. Även bra samarbeten med biltillverkarna för teknisk hjälp och rådgivning är viktigt. I värsta fall kan man ha miljonskulder när man pensionerar sig. Det som kan bidra till detta är att man har flera lån som ger höga räntor, men det går att spara pengar genom att samla lån på ett och samma ställe. Du kan på så sätt få ner dina räntor med flera tusen i månaden. Stora summor för de flesta! För övrigt gäller det naturligtvis att inkludera ekonomin i truckracingverksamheten från början. De som utövat sporten framgångsrikt har också tagit professionell hjälp med sponsoravtal och ekonomi.

magnetism